1.Вземете светлината сутрин Както знаете, слънчевата светлина причинява потискане на мелатонина-

...
 
 
 
1.Вземете светлината сутрин
Както знаете, слънчевата светлина причинява потискане на мелатонина-
Коментари Харесай

Как да спим по-спокойно през зимата?

 

 

 

1.Вземете светлината заран

Както знаете, слънчевата светлина предизвиква угнетяване на мелатонина- хормон, виновен за подготовката на тялото за сън.

 бездънен сън
Естественото произвеждане на мелатонин може да бъде подкрепено и посредством отбягване на ярка светлина вечер

„ Най-добре спим, когато произвеждаме мелатонин. Обикновено този развой стартира от един и половина до два часа преди лягане “, споделя професорът по лекарство за сън лекар Ундевия. Но през зимата утринната светлина не е толкоз ярка, тъй че потискането на мелатонина денем може да намалее спрямо лятото.

За да се оправи човек с това, професорката предлага заран да се излезе на чист въздух скоро след зазоряване; в случай че това не е допустимо, минимум прекарайте първите няколко часа след изгрев слънце до прозореца.

2.Отидете на разходка след вечеря

Често през зимата хората вървят на работа и на учебно заведение, когато е мрачно още на открито. Като свършат работа- още веднъж е мрачно. Затова е належащо да си поставите за цел да излизате на чист въздух, най-малко за няколко минути- да вземем за пример по време на обедната отмора. „ Всеки, даже дребен контакт със слънчевите лъчи през зимата ще усъвършенства съня ви през нощта “, споделя доктор Ундевия.

3.Въздържайте се от спането до късно и дългия сън

„ През зимата желаете да спите от ден на ден и повече “, признава докторът. „ Но ние нямаме същинска биологична потребност от това. И в случай че спите денем или по-дълго заран, тогава през нощта можете да започнете да срещате проблеми със съня “.

4.Не бъдете мързеливи и спортувайте

„ Знаем, че физическата интензивност усъвършенства качеството на съня “, споделя доктор Ундевия. Простудите, късните изгреви и ранните залези не стимулират изключително спорта. Но в случай че всеки ден правите най-малко 30 минути физическа интензивност, незабавно ще усетите смяната през нощта- ще спите доста по-дълбоко и умерено.

5.Много внимавайте с преяждането

 спокоен сън
Твърде късното хранене също може да провокира киселини, проблеми с храносмилането и други проблеми, нарушаващи качеството на съня

„ През зимата правим освен по-малко придвижване, само че и ядем повече “, предизвестява доктор Ундевия. Безкрайни празници и студено време- при такива условия не е елементарно да се устои на великодушна порция от нещо вкусно и топло, захар и въглехидрати. Разнообразната храна, несъмнено, ще способства за по-добрия сън, само че преяждането (и наднорменото тегло), в последна сметка ще повлияят отрицателно върху качеството на съня.

6.Не прегрявайте дома си

По-ниските температури способстват за качествения сън, защото по време на сън температурата на самия организъм се намалява. Но когато е студено на открито, ние желаеме тъкмо противоположното в къщата- и ние загряваме дома и се скриваме под дебелите одеяла. Ако непрекъснато се въртите в леглото и забелязвате, че сте горещи- пробвайте се да намалите температурата.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР